НТП, В рамках якої була створена ЗНР

№0108U001557. Розробити селекційно-генетичні методи і прийоми використання різних генів-маркерів статі для створення аутосексної птиці

Науковий керівник:

Кандидат сільськогосподарських наук Мосякіна Тетяна Віталіївна


Короткий опис ЗНР

Методи передбачають виявлення та накопичення в лінії генотипів – носіїв генів-маркерів статі та використання їх при лінійному розведенні, що дозволяє при розведенні лінії "в собі" одержати аутосексність за комплексом маркерних генів "сріблястість-смугастість" на рівні 94,7-98,6 %

Використання розроблених методів сприяло прискоренню селекційного процесу по створенню аутосексної за кольором пуху лінії яєчних курей, аналогів якої у світі немає. Унікальність створеної лінії полягає в тому, що колорсексинг досягається при внутрішньолінійному розведенні. Досягнуто консолідації лінії за комплексом генів-маркерів статі "сріблястість-смугастість" на рівні 98,6%. Лінія відрізняється високими показниками виводу курчат (88-92%) та якості яєць (вміст жовтка в яйці – 30-30,5%, співвідношення білок/жовток – 1,9-2). В племгосподарствах України одержано по 250 яєць на несучку при їх масі 52 г у 30 тижнів, 60 г у 52 тижні та виводі молодняку 91%.

Використання лінії в схрещуваннях в якості материнської форми із батьківськими лініями – носіями гену "золотистості" дає змогу одержувати колорсексних гібридів з точністю сексування 98-99% та несучістю 275 яєць за 65 тижнів життя.

Розробка може використовуватися у селекційному центрі птахівництва ІП НААН та племзаводах з розведення курей.. Використання одержаних перспективних гібридів має більшу перспективу, ніж застосування самого методу, якщо перебороти тенденцію птахівників України завозити імпортні лінії та кроси яєчної птиці.


Лабораторія селекції і збереження генофонду птиці

Отримати консультацію

Оновлено: 24.7.2015

Попередня розробка >>>

Наступна розробка >>>