НТП, В рамках якої була створена ЗНР

№0108U001569. Вивчити біологічні основи використання первинних зародкових клітин для відт-ворення генофонду птиці

Науковий керівник:

Кандидат біологічних наук Тагіров Махсуд Тагірович


Короткий опис ЗНР

Метод включає декілька прийомів. Перший - підготовка донора. Прийом передбачає отримання у чистому виді первинно-зародкових клітин, а саме розділення у чистому виді первинно-зародкові клітини від клітин крові на ранніх стадіях ембріонального розвитку, що дає змогу використовувати їх для розмноження шляхом культивування й заморожування та збереження у рідкому азоті. Другий прийом - підготовка реципієнта. Прийом отримання курей, стерильних за статевими клітинами на рівні 46,2%, який передбачає ін"єктування бусульфану в білок яйця. Визначено умови маніпуляцій при проведенні мікроін"єкції для отримання химер птиці.

Метод дозволяє зберегти генотип рідкісних і зникаючих популяцій сільськогосподарської птиці з використанням химер зародкової лінії клітин на рівні 10%.

На теперішній час немає єдиної технології, що дозволяє у повному обсязі зберегти генофонд птахів. Існуючі технології крiоконсервації сперми різноманітних видів с/г птахів дають можливість збереження тільки батьківських геномів.

Тому, у сучасних умовах зростаючого ввозу продукції закордонних птахівницьких фірм, внаслідок якого місцеві породи витісняються із споживчого обігу, та нестаток фінансових коштів для проведення широкомасштабних заходів по розведенню та збереженню рідкісних та зникаючих видів птахів, наявність ефективного методу збереження генофонду птахів є для України особливо актуальною.

Метод передбачає відтворення збережених геномів у першому поколінні нащадків химерних особин. Метод дозволяє зберегти генотип рідкісних і зникаючих популяцій сільськогос-подарської птиці з використанням химер зародкової лінії клітин на рівні 10%. Метод розроблено для використання в селекційно-генетичних центрах або наукових установах при збереженні генофонду птахів.


Лабораторія біології репродукції сільськогосподарської птиці

Отримати консультацію

Оновлено: 3.5.2015

Попередня розробка >>>

Наступна розробка >>>