НТП, В рамках якої була створена ЗНР

№0108U001563. Визначити антагоністичні та синергістичні відносини мікроелементів в репродуктивному циклі птиці

Науковий керівник:

кандидат біологічних наук Тагіров Махсуд Тагірович


Короткий опис ЗНР

Спосіб полягає у застосуванні спеціальної кормової добавки до раціону індичок. Добавка містить сульфат цинку, вітамін А, фумарову кислоту та пшеничні висівки у певному співвідношенні для різних періодів утримання птиці (стартова і фінішна добавка). Передбачається додавання кормової добавки у кількості 1 % до раціону індичок у різні періоди племінного сезону. Складові добавки попереджують підвищення рівня гормону пролактину, за рахунок чого кількість квочок в промисловому стаді зменшується більш ніж на 50%, що дає змогу отримати додатково 8 племінних яєць або 6 індичат від однієї індички. Економічний ефект становить 150 гривень на 1 індичку за племінний сезон.

  • Розроблений метод попередження насиджування у птиці базується на глибокому вивченні нейрогормональних механізмів становлення репродуктивної системи, її розвитку, виникнення процесу насиджування.
  • . Запропонований спосіб основано на попередженні підвищення рівня основного гормону насиджування – пролактину, за рахунок чого кількість квочок у промисловому стаді незначна. Застосування способу не порушує фізіологічного стану птиці, тому вона підтримує високий рівень продуктивності протягом всього племінного сезону. Аналогічних розробок в Україні і Росії немає.
  • З ростом кількості індиківничих підприємств масштаб впровадження буде зростати. Оскільки спосіб виконується дуже легко і не потребує значних витрат на реагенти, а технологічно нових операцій немає попередження насиджування можна буде впроваджувати у більшість господарств, так як приносить значний економічний ефект.


Лабораторія біології репродукції сільськогосподарської птиці

Отримати консультацію

Оновлено: 3.5.2015

Попередня розробка >>>

Наступна розробка >>>