НТП, В рамках якої була створена ЗНР

№0106U003460. Розробити бівалентну вакцину проти хвороби Марека з використанням вітчизняного штаму

Науковий керівник:

Кандидат ветеринарних наук Безрукава Інна Юріївна


Короткий опис ЗНР

Імунобіологічний препарат, який виготовляється із суміші замо-рожених вірусовміщуючих культуральних рідин клітин фібробла-стів курячих ембріонів, інфікованих атенуйованим штамом ІП-24 вірусу хвороби Марека (1-го серотипу) та вакцинним штамом ФС-126 герпесвірусу індиків (3-го серотипу), зі стабілізуючим середовищем: 1 см3 кожного штаму вірусу вакцини містить не менше 1х105 ФТО вірусів.

Застосовується для профілактики хвороби Марека шляхом імуні-зації молодняка курей та індиків в добовому віці.

Хвороба Марека (ХМ) є одним із найбільш небезпечних захворювань птиці. В умовах великих птахогосподарств загибель птиці від цього захворювання може досягати 80%, що призводить до значних економічних втрат. Профілактика захворювання входить до обов’язкових профілактичних щеплень молодняку курей. Потреба в цьому біопрепараті (близько 200 млн. доз) забезпечується за рахунок імпорту вакцин із 5-6 країн світу. Як свідчить практичний досвід, імпортні вакцини не завжди забезпечують достатній рівень захисту. Зокрема, частково це пояснюється тим, що імпортні біопрепарати створені на основі штамів, які в антигенному відношенні не ідентичні антигенній структурі вірулентних вірусів, циркулюючих в Україні. Крім цього, віруси характеризуються значною мінливістю, що потребує постійного вдосконалення існуючих біопрепаратів шляхом використання нових, більш імуногенних штамів. Тому, запорукою успіху в контролі ситуації відносно тієї чи іншої хвороби є наявність власної технології виробництва препарату і можливість її швидкого вдосконалення.

Створена вітчизняна ефективна вакцина проти ХМ з використанням місцевого атенуйованого штаму вірусу ХМ, який антигеноспорід-ненний до польових патогенних вірусів, що циркулюють в Україні. Це забезпечує перевагу вітчизняної вакцини над імпортними аналогами. ЇЇ ефективність не поступається імпортним аналогам та значно дешевша.

Вакцина проти хвороби Марека – жива культуральна вакцина. Тому, не виключена можливість і занесення інфекційних хвороб з живою культурою клітин. Власне виробництво таких препаратів сприяє економічній незалежності країни, та зменшує ризик занесення нових інфекційних хвороб птиці


Лабораторія профілактики хвороб птиці та молекулярної діагностики

Отримати консультацію

Оновлено: 3.5.2015

Попередня розробка >>>

Наступна розробка >>>