НТП, В рамках якої була створена ЗНР

№-

Науковий керівник:

Панькова С.М.


Короткий опис ЗНР

Гібридне поєднання отримано за використання несучок породи яєчно-м’ясних курей “Полтавська глиняста” в якості материнської форми та м’ясо-яєчних півнів породи “Плімутрок білий” – в якості батьківської.

Відтворні якості при отриманні гібридів: заплідненість яєць 83,5%, виводимість яєць 87,6%, вивід молодняку 73,1%.

Добові гібридні курчата мають різноманітне забарвлення пуху – від білого, кремового, жовтого з темними вкрапленнями до блакитного та чорного. В дорослому віці переважна більшість птиці має біле забарвлення оперення (39%) та біле з коричневими маховими пір’їнами і грудьми (42%). Інші 19% птиці має рябе забарвлення оперення з різними відтінками – від коричневого до чорного, суцільне блакитне забарвлення та коричневе. У гібридної птиці спостерігається два типи гребеня – трояндоподібний (як у материнської форми) та листоподібний (як у батьківської форми) – у співвідношенні 74% особин проти 26%, відповідно.

Гібридні півники характеризуються високою життєздатністю, мають високу інтенсивність росту та добрі відгодівельні якості. В забійному віці (12 тижнів) за 100%-ї збереженості жива маса гібридів досягає 2,5-3 кг, що майже в 2 рази вище за материнську форму і лише на 10-25% нижче за батьківську. Відносний приріст живої маси гібридів знаходиться на рівні батьківської форми – 193,3-194,6%.

В забійному віці гібридні півники переважають материнську форму за всіма статями тіла, а також відрізняються більш компактною тілобудовою та вгодованістю, оскільки індекс масивності в них вищий на 32-39%. Батьківській формі гибриди поступаються лише за обхватом грудей та індексом масивності.

Забійні якості гібридної птиці (вихід напівпатраної, патраної тушок, м’язової тканини) лише на 1,5-2% поступаються батьківській формі і на 2,4-3,1% переважають материнську. За хімічним складом м’ясо гібридів практично не відрізняється від вихідних форм.

Гібридне поєднання пройшло виробничу перевірку при відгодівлі півників на м’ясо у порівнянні з вихідними формами. Рентабельність виробництва м’яса гібридних курчат вище на 2%, у порівнянні з курчатами батьківської форми, і на 12,9% - у порівнянні з материнською лінією. Економічна ефективність відгодівлі гібридних півників (у розрахунку на 100 голів, поставлених на відгодівлю) відносно батьківської форми складає 78,9 грн., відносно материнської – 570,6 грн.

 У подальших дослідженнях буде оцінено ефективність нового гібридного поєднання при використанні несучок.

-


Лабораторія селекції і збереження генофонду птиці

Отримати консультацію

Оновлено: 3.5.2015

Попередня розробка >>>

Наступна розробка >>>